Veel vrouwen krijgen heel lang vóór hun laatste menstruatie al last van overgangsklachten.
Soms duurt het lang voordat ze deze signalen herkennen. Ze menstrueren nog regelmatig en schrijven daardoor de mogelijkheid dat ze al in de overgang zitten af – of hun huisarts doet dat voor ze. Maar inmiddels weten we dat de overgang in zijn geheel wel 10 jaar kan beslaan en allerlei verschillende fases kent. Vaak worden er 3 fases onderscheiden: de premenopauze, menopauze, en postmenopauze. Maar dr. Jerilynn Prior, een gerespecteerde Amerikaanse arts en onderzoeker op het gebied van de menopauze, heeft een specifieke benadering van de fases van de overgang ontwikkeld die verschilt van de traditionele indeling. Zij beschrijft 5 verschillende fases van de overgang.
Fase A
In deze fase is je menstruatie nog regelmatig. De kans is groot dat de periode voor je menstruatie, je luteale fase, ook ongeveer hetzelfde aanvoelt als normaal. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van pijnlijke borsten en vermoeidheid. Maar daarnaast kun je (af en toe) nieuwe symptomen gaan ervaren, tijdens je luteale fase of daarbuiten. Denk aan opvliegers of gewichtstoename.
Fase B
In de tweede fase van de overgang is je menstruatie nog steeds regelmatig, maar gaat je cyclus steeds meer veranderen. Je krijgt bijvoorbeeld zwaardere bloedingen en je PMS-klachten worden heftiger. Opvliegers komen in deze fase vaker voor, vooral vlak voor je menstruatie.
Fase C
In deze fase worden klachten als opvliegers en nachtzweten opvallender. Veel vrouwen merken nu ook dat ze een stuk langer of juist veel korter ongesteld zijn.
Fase D
Nu wordt je menstruatie echt onregelmatig. Het kan zijn dat je in deze fase soms denkt dat je je laatste menstruatie hebt gehad, en dan word je na 3 maanden ineens toch nog ongesteld. Je kunt last hebben van uiteenlopende overgangsklachten, zowel fysiek als mentaal. Dat hoeft natuurlijk niet; sommige vrouwen hebben bijna nergens last van.
Fase E
Dit is het laatste jaar van de menstruatie. Deze kenmerkt zich door hevige opvliegers en de zwembaden van zweet in de nacht. Gelukkig heb je in deze fase minder last van krampen, pijnlijke borsten en stemmingswisselingen. Het vervelende is alleen: je weet pas dat dit het laatste jaar is als je al een jaar niet meer hebt gemenstrueerd.
Hoe ver ben ik in de overgang?
Deze indeling van dr. Prior benadrukt de geleidelijkheid van de overgang en de variabiliteit in symptomen die je kunt ervaren tijdens elke verschillende fase. Zo wordt het makkelijker om je klachten te duiden en bijvoorbeeld op tijd de nodige aanpassingen in je leefstijl te maken, zoals meer rust nemen of je lijf ondersteunen met een supplement. Weten waar je ongeveer zit in de overgang helpt je ook om passende informatie op te zoeken en gerichtere vragen aan een arts te kunnen stellen.